WIE WE ZIJN

De geschiedenis

September 2012

De zaak waar Jo werkt, één van de bezielers van De Dansende Kerstlichtjes, gaat failliet. Tijdens zijn periode thuis krijgt hij het idee om kansarmen en eenzamen op kerstavond een kop soep en een braadworst aan te bieden. Een oproep op Facebook volstaat om op 24 december klaar te staan om 100 mensen te kunnen voorzien van soep, worst en dessert. Helaas komen maar 15 eetwilligen opdagen... 

Eindejaar 2013

Met hernieuwde moed en in samenwerking met De Schakelaar ontvangen we 70 mensen op kerstavond voor soep, een BBQ-worst en een stukje taart. Locatie: Dijk 16 ten huize Jo & Danielle. Tenten en garages worden omgetoverd tot een gezellig kerstomgeving. De hagel, storm en wind kunnen ons niet deren. Iedereen gaat naar huis met een fijn gevoel, een volle maag, een kerstcadeau én een voedselpakket.

 

Eindejaar 2014

Het slechte weer van vorig jaar doet ons dromen van een zaal om het kerstfeest in te organiseren. Dankzij de steun van lokale handelaars en de Stad, kunnen we gebruik maken van de zaal van de Brandweer. We ontvangen 100 kansarmen en eenzamen die opnieuw kunnen rekenen op heerlijk eten, kadootjes voor de kinderen en de volwassenen en een voedselpakket. 

2015

Een jaar waar we naast de kerstavonden ook nog wat extra beginnen te organiseren. Dit wordt mogelijk gemaakt door de extra steun hier en daar en het verstandig omspringen met ons budget.

"De lachende Pierrokes": We kopen voor De Schakelaar 35 carnavalkostuumpjes zodat ze in de kinderstoet kunnen meegaan. We zorgen ook voor een wagen, muziek, uitwerpartikelen en al wat nodig is om er een fantastische ervaring van te maken. Na afloop van carnaval doneren we de kledij aan De Schakelaar zodat zij zelf het project kunnen verderzetten.

"Op de kermis": Dankzij een mooie schenking van een Service Club en van de Ridders van Morepoit tot Beukeberg én de hulp van lokale handelaars kunnen we 40 kinderen een dagje Tongeren Kermis laten beleven! Ze kunnen op attracties zitten ipv enkel te kijken en achteraf een lekkere kermisfriet oppeuzelen.

"Kerstavond": onze klassier ontbreekt natuurlijk ook dit jaar niet in de agenda. We ontvangen meer dan 100 gasten in St. Gertrudis in Riksingen voor een warm buffet. De kinderen krijgen een tweedehands ingezameld speelgoedje mee naar huis, samen met een voedselpakket en kerstgeschenk voor heel het gezin.

2016

Wat je aandacht geeft, groeit! Net als vorige jaren gaan we er dit jaar weer voluit voor.

"De lachende Pierrokes editie 2": Vorig jaar schonken we alle kledij en materiaal aan De Schakelaar. Helaas zien we weinig beweging in de organisatie en groeit de spanning en enthousiasme bij de kinderen om opnieuw met carnaval te kunnen deelnemen. Tijd voor actie dus! We organiseren opnieuw een kindercarnaval waar 40 kinderen aan deelnemen onder begeleiding van 10 van onze vrijwilligers. Een stevige hap uit het budget maar voor de lachende gezichtjes passen Jo & Daniëlle graag een deel bij.

"Kleding inzamelen": Dit jaar verzamelen we een heel jaar door kleding. Bijna wekelijks ontvangen we stapels tweedehandskledij die we sorteren en verdelen aan hulpbehoevende gezinnen en individuen.

"Kerstavond": Onze kerstavond raakt gekend bij het doelpubliek. Onze vrije plaatsen zijn in no-time volgeboekt en er ontstaat een wachtlijst. De armoede stijgt, dat voelen we overal. Een reden te meer om nog een tandje bij te steken met écht nieuw speelgoed voor ieder kind, een lekker buffet, een gezellige zaal,...Alles om het een echt kerstfeest van te maken. Daarom organiseren we o.a. "Music for lights": op 10,11,17 en 18 december organiseren we een live Online Radioshow waar mensen nummers kunnen aanvragen. De opbrengst gaat naar een voedselpakket. Het principe "Ik geef een ZAK om een ander" wordt gelanceerd zodat bedrijven en verenigingen een voedselpakket kunnen sponsoren en in de uitzending live kunnen doneren.

2017

Ook dit jaar weer een goed gevuld jaar voor de Kerstlichtjes. 
Er maken nu al een 20-tal gezinnen en alleenstaanden gebruik van de kledij die Jo en vooral Danielle sorteren en bedelen onder de mensen die dit nodig hebben. Wij helpen ook door het jaar een paar gezinnen met voedselpakketten en begeleiden zelfs een paar families om hulp te krijgen bij officiële instanties.
Om extra geld in de lade te brengen worden en op verschillende weekends in december braadworsten en kerststukjes verkocht door de vrijwilligers in de binnenstad in Tongeren. Het kerstfeest is weer een groot succes en voor de eerste keer brengt de kerstman op kerstdag de voedselpakketten aan huis bij de mensen die dit het hardst nodig hebben. Helaas wordt er bij Jo een ongeneeslijke spierziekte vastgesteld en is hij daardoor zelf niet aanwezig op het kerstfeest, waar ook dit jaar 100 gasten aanwezig waren.


2018

Door de ziekte van Jo gaan we dit jaar niet met de kindercarnaval mee en omdat een ongeluk nooit alleen komt moet Daniëlle vernemen dat ze voor de derde maal kanker heeft, het noodlot slaat precies hard toe bij de oprichters van de Dansende Kerstlichtjes. Maar naar lang en hard nadenken besluiten zij er toch mee door te gaan en zal er in 2018 opnieuw een kerstfeest voor de minderbedeelden en eenzamen uit onze Stad komen.
Tijdens verschillende evenementen in de Stad verkopen de Dansende Kerstlichtjes weer braadworsten om geld in het laatje te brengen. Jo en Danielle maken liters soep en de vrijwilligers maken kerststukjes en zamelen giften in om alles te kunnen financieren. We hopen weer genoeg geld in het laatje te brengen om ook dit jaar het kerstfeest een succes te maken. We staan voor een hele uitdaging. Een warme zaal, eten en drinken voor alle gasten, kadootjes voor de kinderen en voedselpakketten voor de gezinnen die dit het hardste nodig hebben. Laten we hopen dat het weer lukt.

 

0475392615

©2018 by De Dansende Kerstlichtjes.

Dijk 16
3700 Tongeren 
België

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now